Postoj Rady Evropy k otázce trestu smrti ve státech se statutem pozorovatele - Burešová, Jana, 1989-; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Problematika trestu smrti je velmi diskutovaným tématem. I když mnoho států tento typ trestu zrušilo, neustále se objevují tendence pro jeho obnovení. Naopak státy, které dosud provádění poprav nezastavily, se ke změně svého postoje nechystají. Nejvýraznějším odpůrcem trestu smrti na mezinárodním poli je bezpochyby Rada Evropy. Tato bakalářská práce sleduje vývoj problematiky zrušení trestu smrti a současný stav v Japonsku, které má u této organizace statut pozorovatele, dále zkoumá kdy a jak se do procesu zapojila Rada Evropy a vynutitelnost jejích ustanovení vzhledem k Japonsku. K analýze situace je využit upravený spirálový model socializace norem.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses