Hodnotenie environmentálneho statku - východoslovenská priehrada Ružín - Kožariková, Veronika (2011)
Cieľom diplomovej práce je zistiť ochotu ľudí, navštevujúcich východoslovenskú priehradu Ružín, platiť za zlepšenie kvality vody v nej, teda za environmentálny statok. Ochota platiť sa zisťuje pomocou dotazníkového šetrenia metódou podmieneného hodnotenia. Priehrada je verejný statok, ktorý nemá žiadneho majiteľa. Všetci ju využívajú bez toho, aby sa o ňu niekto staral. Toto využívanie však nie je pozitívne, ale negatívne v podobe znečisťovania, zanášania toxickými sedimentmi. Teoretická časť je venovaná výstavbe a potrebe vybudovania priehrady ako aj ekologickým problémom, ktoré sa na priehrade vyskytujú. S tým súvisí problém verejného statku a "tragédia obecnej pastviny". Na konci teoretickej časti je popísaná použitá metóda podmieneného hodnotenia a tvorba dotazníka. Praktickú časť tvorí vyhodnotenie dotazníkového šetrenia ako aj lineárny model z hľadiska regresných parametrov, na základe ktorého boli vytvorené identifikátory premenných a bodové odhady. Nakoniec je prevedená štatistická analýza vplyvu premenných na výšku sumy, ktorú sú ľudia ochotný zaplatiť.