Hodnotenie environmentálneho statku - východoslovenská priehrada Ružín - Kožariková, Veronika; Dvořák, Antonín; Hadrabová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cieľom diplomovej práce je zistiť ochotu ľudí, navštevujúcich východoslovenskú priehradu Ružín, platiť za zlepšenie kvality vody v nej, teda za environmentálny statok. Ochota platiť sa zisťuje pomocou dotazníkového šetrenia metódou podmieneného hodnotenia. Priehrada je verejný statok, ktorý nemá žiadneho majiteľa. Všetci ju využívajú bez toho, aby sa o ňu niekto staral. Toto využívanie však nie je pozitívne, ale negatívne v podobe znečisťovania, zanášania toxickými sedimentmi. Teoretická časť je venovaná výstavbe a potrebe vybudovania priehrady ako aj ekologickým problémom, ktoré sa na priehrade vyskytujú. S tým súvisí problém verejného statku a "tragédia obecnej pastviny". Na konci teoretickej časti je popísaná použitá metóda podmieneného hodnotenia a tvorba dotazníka. Praktickú časť tvorí vyhodnotenie dotazníkového šetrenia ako aj lineárny model z hľadiska regresných parametrov, na základe ktorého boli vytvorené identifikátory premenných a bodové odhady. Nakoniec je prevedená štatistická analýza vplyvu premenných na výšku sumy, ktorú sú ľudia ochotný zaplatiť.
Vedoucí práce: Antonín Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses