Sociální zabezpečení ve Švédsku - Petrová, Kateřina (2011)
Cílem bakalářské práce je analýza sociálního zabezpečení ve Švédsku. Práce je rozdělena do jedenácti kapitol. První z nich definuje základní pojmy jako sociální zabezpečení, sociální pojištění a sociální politika. Druhá popisuje základní principy fungování sociálního zabezpečení ve Švédsku. Třetí obsahuje různé způsoby financování systémů sociálního zabezpečení a čtvrtá pojednává o historii švédského sociálního zabezpečení. Následujících sedm kapitol podrobně popisuje jednotlivé systémy, a to zdravotní pojištění, systém nemocenských dávek, příspěvky v případě pracovního úrazu či invalidity, systém rodinných dávek, důchodový systém a systém podpory v nezaměstnanosti. V závěru jsou shrnuty všechny zjištěné informace.