Sociální pojištění zaměstnanců a OSVČ - Krahulíková, Martina; Chvátalová, Iva; Spirit, Michal, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Bakalářská práce se zabývá tématem sociálního pojištění zaměstnanců a OSVČ. Jejím cílem je charakterizovat základní prvky tohoto systému v České republice, postavení, které v něm zaujímají zaměstnanci a OSVČ a shrnout, v čem je systém sociálního pojištění pro obě kategorie pojištěných osob shodný a kde naopak nalezneme největší odlišnosti. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První kapitola pojednává o pojmu "sociální pojištění", jeho vývoji, členění, pramenech a dále charakterizuje jednotlivé části tohoto pojištění -- nemocenské, důchodové a zdravotní pojištění. Druhá kapitola se týká zaměstnanců a jejich postavení ve všech třech podsystémech. Třetí kapitola je obsahově shodná s kapitolou předchozí s tím rozdílem, že pojednává o osobách samostatně výdělečně činných. Další kapitola popisuje sociální pojištění u osoby, která vykonává zároveň zaměstnání i SVČ. Poslední kapitola se věnuje komparaci sociálního pojištění zaměstnanců a OSVČ.
Vedoucí práce: Iva Chvátalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses