Využití virtualizace v prostředí malých a středních firem - podnikatelský plán - Skalický, Michal (2011)
V současnosti se pojem virtualizace vyskytuje téměř na každém kroku, především pak v souvislosti s virtualizací serverů. Jedním z hlavních cílů práce je popsat tu oblast virtualizace, která dnes není až tolik známa a přesto může mít pro firmy stejný význam, jako pro ně měla před několika lety virtualizace serverů. Jedná se o virtualizaci desktopů a tato práce obsahuje, nejen její širší popis, ale také technologie s ní související jako například virtualizaci uložišť, virtualizaci aplikací a cloud computing. Dalším cílem je poté uchopení virtualizace desktopů a nalezení jejího užitku při umístění do sektoru malých a středních firem. Práce se však nezaměřuje pouze na pozitiva nasazení této technologie, ale také na celkové aspekty jejího užití včetně souvisejících rizik. Nedílnou součástí práce je podnikatelský plán společnosti, která právě těmto podnikům nabídne virtualizaci v podobě služby poskytující virtualizaci desktopů jako komplexní službu. Zásadní je tedy nejen důkladný popis prostoru rychle se rozvíjejícího trhu, ale i nástin jeho praktického zaplnění v podobě záměru, který je ve formě akceptovatelné potencionálními investory.