Problematika zemědělských brownfields s expozicí azbestu - Bartoň, Roman (2011)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zemědělských brownfields s expozicí azbestu. Úvodní část práce představuje azbest, jeho vlastnosti, historii, zdravotní rizika, důleţité právní normy a pravidla pro nakládání s azbestovým odpadem. V další části práce je představena problematika brownfields a především je spojeno téma azbestu se zemědělskými brownfields. Čtenář se dozví, co to brownfields jsou, jak se člení a jaké vlivy mohou mít na lokalitu. V závěru jsou naznačeny moţnosti financování revitalizace zemědělských brownfields. V praktické části se zaměřuji na problém jednoho konkrétního brownfieldu. Je identifikována bývalá drůbeţárna v obci Kotopeky, popsána její historie, současný stav a moţné budoucí vyuţití včetně moţností financování. Ve druhé polovině aplikační části je vytvořen praktický návod pro občany, kteří chtějí odstranit azbestovou střešní krytinu svépomocí.