Business Intelligence v MS Dynamics AX 2009 - Hubáček, Filip (2011)
Předmětem diplomové práce "Business Intelligence v MS Dynamics AX" je analýza funkcionality ERP systému MS Dynamics AX 2009 v oblasti Business Intelligence a Reportingu s přihlédnutím k současné pozici na trhu společnosti v tomto oboru. Za cíl je určena definice základního vztahu ERP systémů a Business Intelligence, dále vymezení možností Dynamics AX v oblasti Business Intelligence z hlediska jejich praktického využití a rovněž se dotknout základních technologických aspektů. Záměrem práce je dále stanovení jednotlivých kroků implementace na základě metodiky MS Dynamics Sure Step 2010 s postupem nasazení. Jako reflexe nedostatečného pokrytí některých oblastí je zmíněno řešení společnosti Circon Circle Consulting. Rovněž je realizován návrh Business Intelligence pro modul nákladového účetnictví, včetně návrhu datového úložiště, ETL a reportu s ohledem na specifika, kterými jsou například parent-child hierarchie, vztahy M:N mezi fakt tabulkami a dimenzemi. Přínos práce je patrný zejména pro čtenáře z řad konzultantů systémů, kterým je poskytnut náhled na důležitou a pro uživatele atraktivní funkcionalitu a také je jim nabídnut možný postup při implementaci. Technicky zaměření čtenáři mohou využít návrh řešení pro nákladové účetnictví a potenciální přístup k pojetí datového tržiště spolu s eventuálním přístupem k výše zmíněným aspektům.