Současná finanční krize očima rakouské školy - Pfeifer, Lukáš; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem diplomové práce je obhájit nezastupitelné místo rakouské teorie hospodářského cyklu ve vysvětlení současné finanční krize v USA. Pozornost je věnována také dosud aplikovaným opatřením americké hospodářské politiky a jejich vlivu na eliminaci očistného procesu recese. Dále se práce zabývá identifikací preventivních opatření, která by snížila pravděpodobnost výskytu hospodářských cyklů. Doporučení představitelů rakouské školy jsou na základě mnoha argumentů označena za těžko realizovatelná. V práci jsou proto navržena realističtější opatření k omezení fluktuací hospodářského cyklu, která vycházejí převážně z kompozitního cenového indexu, jehož konstrukce je předmětem tohoto textu. Index zohledňuje cenový vývoj ve všech stádiích výroby a měl by proto v měnově-politických otázkách nahradit v současnosti využívané cenové ukazatele, založené na nadhodnocené váze spotřeby, které zohledňují jen minimum důsledků monetární expanze. Práce se v neposlední řadě zabývá výpočtem kompozitního cenového indexu pro USA, k čemuž je využito vah Skounsenova ukazatele hrubého domácího výstupu. Vývoj kompozitního cenového indexu v USA je následně analyzován a porovnán s vývojem dalších makroekonomických veličin. Na základě tohoto zkoumání práce doporučuje využití kompozitního cenového indexu pro účely měnově-politického režimu cílování inflace a jeho zavedení do praxe monetární politiky FEDu.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses