VÝZNAM JIHOKOREJSKÝCH INVESTIC V ČR A NA SLOVENSKU V POSLEDNÍM DESETILETÍ - Patráková, Lenka (2011)
Hlavním cílem diplomové práce je zaměření se na tok korejských přímých zahraničních investic do České a Slovenské republiky v oblasti automobilového průmyslu a zhodnocení dopadu investice Hyundai Motor Company na české hospodářství. Diplomová práce je rozdělena do tří částí. Teoretická část práce se týká současného trendu toku přímých zahraničních investic jako prostředku globální strategie, spolupráce a rozvoje, dále se věnuje zkoumání jednotlivých teoretických přístupů k přímým zahraničním investicím a dopadu investičních toků na internacionalizující se a hostitelskou ekonomiku. Druhá část práce zkoumá politiku investičních pobídek a její vliv na ekonomický vývoj obecně. Závěrečná část diplomové práce se zabývá hodnocením korejského, slovenského a českého automobilového průmyslu a analýzou dopadu investice společnosti Hyundai Motors na hospodářský rozvoj České republiky.