Transformácia Číny a repatriácia kvalifikovanej pracovnej sily - Kvaššay, Ivan (2011)
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je zmapovanie a analýza informácií ohľadom čínskych emigrantov v západných krajinách so zameraním na komunitu študentov. Ďalším cieľom je analýza ich návratu do Číny po vyštudovaní západných univerzít, prípadne po pôsobení v iných oblastiach, manažmente, inžinierstve a podobne. Práca je rozčlenená do piatich kapitol. Prvá kapitola má za úlohu priblížiť čínsku komunitu v zahraničí so zameraním na vycestovaných študentov. Druhá kapitola je venovaná vývoju čínskych univerzít v histórii. Tretia kapitola sa zaoberá komunitou navrátilých študentov, resp. akademických pracovníkov a ich pozíciou v čínskej spoločnosti. Predposledná kapitola je venovaná vládnym programom a iným motivačným faktorom, ktoré prispievajú k repatriácii kvalifikovanej pracovnej sily späť do Číny. Záverečná kapitola je zameraná na dopady týchto navrátilcov na verejný a súkromný sektor. V závere sme zhrnuli a interpretovali možné trendy v repatriácii a repatriačných programoch pre kvalifikovanú pracovnú silu.