Bezpečnostní politiky SELinuxu pro vybrané aplikace prostředí KDE - Vadinský, Ondřej; Palovský, Radomír, 1959-; Šmejkal, Ivo; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce zkoumá technologie tvorby bezpečnostních politik SELinuxu. Dále práce analyzuje uživatelský prostor systému GNU/Linux se zvláštním zaměřením na pracovní prostředí KDE. Na základě této analýzy pak práce navrhuje metodiku tvorby bezpečnostní politiky zdola nahoru. Nabyté znalosti se pak v práci uplatňují při realizaci jejího hlavního cíle, totiž tvorbě bezpečnostní politiky pro vybrané aplikace prostředí KDE. Při popisu technologie tvorby bezpečnostních politik práce čerpá informace z dostupných zdrojů. Vstupem do analýzy uživatelského prostoru jsou poté jednak dostupné elektronické zdroje a také vlastní zkoumání konkrétních aplikací. To spolu s obecnými filosofickými principy pak slouží k vytvoření metodiky pro tvorbu politiky zdola nahoru. Následný vývoj bezpečnostní politiky vychází ze stanovených bezpečnostních cílů, nabytých poznatků, vytvořené metodiky a definovaných případů užití. Přínosem práce je v teoretické rovině navrhovaná metodika tvorby bezpečnostních politik pro uživatelský prostor. V praktické rovině pak práce přináší vzorovou bezpečnostní politiku SELinuxu pro vybrané aplikace. Struktura práce odpovídá jednotlivým cílům. Pro ty jsou vyčleněny tři části odlišující rešerši dostupných zdrojů, vlastní teoretické úvahy a vlastní praktický výstup práce. Jednotlivé části práce se dále člení podle potřeb řešeného tématu.
Vedoucí práce: Radomír Palovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses