Solární boom v ČR, ekonomické souvislosti a důsledky pro krajinu - Votavová, Martina (2011)
Bakalářská práce "Solární boom v ČR, ekonomické souvislosti a důsledky pro krajinu" je zaměřena na velmi aktuální téma, kterým je prudký nárůst počtu solárních elektráren v české republice v uplynulých dvou letech. Práce seznámí čtenáře se současným stavem využívání solární energie v ČR, se zásahy státu do této oblasti a s ekonomickými a geografickými podmínkami solární energie v ČR. Práce dále analyzuje příčiny solárního boomu, včetně vzniklých důsledků, které dopadly jak na investory, tak na koncové spotřebitele elektřiny. Jsou zde rovněž popsány dopady nárůstu solárních elektráren na krajinu. Závěr je věnován případové studii konkrétního příkladu výstavby fotovoltaické elektrárny v ČR. Cílem studie je zhodnocení elektrárny pomocí ekonomických investičních ukazatelů a více přiblížit projekt solární elektrárny.