Vývoj zbrojárskeho priemyslu v regióne Považská Bystrica v rokoch 1930-1945 - Ryška, Juraj; Szobi, Pavel, 1983-; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je analýza zbrojárskeho priemyslu v regióne Považská Bystrica v rokoch 1930 až 1945. Zmienené obdobie bolo kľúčové pre rýchle etablovanie a ďalší rozvoj strojárenstva na Považí v období socializmu. V úvode vysvetlím hlavné príčiny vzniku zbrojárskeho priemyslu v Považskej Bystrici, ktorý sa začína vytvárať po príchode Zbrojovky Brno. Ďalšie tematické celky práce budú pojednávať a vysvetľovať priebeh budovania zbrojárskych závodov v jednotlivých etapách výstavby. Poukážem na rýchly rozvoj a expanziu, ktoré boli charakteristické pre sledovaný priemysel v daných obdobiach výstavby. Následne sa budem zaoberať postupným smerovaním vojenskej výroby do druhej svetovej vojny. Zachytím hlavné trendy, postavenie zbrojárskej výroby v regióne a dôsledky politickej situácie na zbrojársky priemysel v predvečer vojny. Záverečné kapitoly priblížia dôsledky samotného vojnového konfliktu a vzniku Slovenského štátu na vývoj vojenskej výroby v sledovanom regióne. Nevyhnutným predpokladom na doplnenie celkového koloritu vývoja daného odvetvia v celom sledovanom období bude stručný opis spoločenskej, sociálnej a politickej situácie v spomenutej oblasti. Moja bakalárska práca by mala poskytnúť vysvetlenie a potvrdiť fakt, že následný strojárenský priemysel v období socializmu sa vyvinul zo zbrojárstva.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses