Přistěhovalectví a imigrační politika EU - Zittová, Lenka (2011)
Práce se věnuje vývoji evropské imigrační politiky v souvislosti s migračními toky na území Evropské unie a to od vzniku Evropského společenství s důrazem na současné období. V první kapitole je popsán vývoj evropské spolupráce v oblasti imigrace od konce druhé světové války až do současnosti. Druhá kapitola přináší přehled o vývoji migračních toků na území Evropské unie. Samostatná podkapitola je věnována vlivu současné finanční a hospodářské krize na tyto toky. Třetí kapitola poukazuje na některé problémy, které imigrace v určitých státech vyvolává. V závěru práce jsou nastíněny možnosti budoucího vývoje v oblasti imigrační politiky.