Proměna národně-osvobozeneckého boje v terorismus - příklad ETA - Lexová, Alžběta (2011)
Baskická separatistická skupina ETA (Euskadi Ta Batasuna) byla založena roku 1959 s cílem získat pro Baskicko nezávislost za jakoukoli cenu. Tato práce si pokládá otázku, kdy se národně-osvobozenecký boj Basků, který započal již v devatenáctém století, přetvořil v teroristickou organizaci. Až do roku 1975 se akce ETA dají přirovnat k akcím partyzánů, protože jejich útoky byly směřovány téměř výhradně na představitele fašistické diktatury generála Franka. I po roce 1975, ačkoli Španělsko procházelo transformací v demokracii, ETA nadále útočila na představitele policie, armády a státní zaměstnance, až do roku 1987, kdy si zcela záměrně vybrala za cíl obchodní centrum a její akce si vyžádala dvacet jedna mrtvých a čtyřicet pět zraněných civilistů. V současné době ETA tvrdí, že příměří, jež vyhlásila na počátku roky 2011 je trvalé, všeobecné a hodnověrné.