Sociální politika EU aktuální otázky a problémy - Pavlíková, Kateřina (2011)
Na začátku práce je charakterizován historický vývoj sociální politiky na evropském kontinentu a její posun až do dnešní doby. V další kapitole je zmapována demografická situace Evropské unie v současném globalizovaném světě. Pro zdůraznění problému předkládám i vliv světové finanční krize na situaci v Evropě se zaměřením na nejproblémovější státy. Následným představením jednotlivých modelů sociální politiky i s konkrétními zeměmi, kde jsou aplikovány, se pokusím najít nejefektivnější model. Zároveň zhodnotím, zda je možné jeho použití na celém území EU.