Mexická drogová válka a možnosti jejího řešení - Krausová, Irena (2011)
Tématem této bakalářské práce je drogová válka v Mexiku, která se naplno rozhořela po nástupu Felipe Calderóna do funkce prezidenta země v roce 2006. Cílem práce je navrhnout a posoudit možné strategie řešení tohoto konfliktu. Práce stručně shrnuje historii vztahující se ke vzniku a vývoji narkomafie v Mexiku. Dále charakterizuje současné nejvlivnější drogové organizace v zemi, zabývá se zároveň jejich vlivem na mexické obyvatelstvo. Připomenuty jsou také zločiny, kterých se drogové gangy v posledních letech nejčastěji dopouštějí. Následuje shrnutí opatření prováděných federální vládou a prezidentem v boji proti mafii. Opomenuta není ani pomoc ze strany Spojených států amerických. Na základě analyzovaných informací jsou v závěrečné části uvedeny pravděpodobné varianty řešení konfliktu.