Mexická drogová válka a možnosti jejího řešení - Krausová, Irena; Kochan, Jan, 1977-; Jeníčková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tématem této bakalářské práce je drogová válka v Mexiku, která se naplno rozhořela po nástupu Felipe Calderóna do funkce prezidenta země v roce 2006. Cílem práce je navrhnout a posoudit možné strategie řešení tohoto konfliktu. Práce stručně shrnuje historii vztahující se ke vzniku a vývoji narkomafie v Mexiku. Dále charakterizuje současné nejvlivnější drogové organizace v zemi, zabývá se zároveň jejich vlivem na mexické obyvatelstvo. Připomenuty jsou také zločiny, kterých se drogové gangy v posledních letech nejčastěji dopouštějí. Následuje shrnutí opatření prováděných federální vládou a prezidentem v boji proti mafii. Opomenuta není ani pomoc ze strany Spojených států amerických. Na základě analyzovaných informací jsou v závěrečné části uvedeny pravděpodobné varianty řešení konfliktu.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses