Administrativní a vyvolané náklady zemědělských dotací - Karlíková, Tereza (2011)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza administrativních a vyvolaných nákladů zemědělských dotací. Pro tuto práci byly zvoleny tři základní dotace, které jsou v dnešní době zemědělských podnikatelům poskytovány, konkrétně Jednotná platba na plochu (SAPS) vyplácená Státním zemědělským intervenčním fondem, Dotace části úroku z úvěru a Podpora pěstiteli na úhradu nákladů spojených s pojištěním plodin, obě vyplácené Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem. Pro zjištění administrativních i vyvolaných nákladů bylo provedeno dotazníkové šetření. Podle zjištěných výsledků lze konstatovat, že náklady příslušných orgánů v porovnání s přislíbenými dotacemi nejsou vysoké, procentní podíl je nejvýše 2,31 %. Pro kvantifikaci vyvolaných nákladů bylo osloveno deset zemědělských podnikatelů. Ani v tomto případě netvoří vynaložené finanční prostředky velký procentní podíl přijaté dotace, který průměrně se pohybuje do 0,6 %. Pouze v případě Podpory pěstiteli na úhradu nákladů spojených s pojištěním plodin je průměrná procentní výše vyvolaných nákladů 9,12 %, což je způsobeno nižšími vyplacenými částkami.