Administrativní a vyvolané náklady zemědělských dotací - Karlíková, Tereza; Pavel, Jan, 1978-; Kučerová, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza administrativních a vyvolaných nákladů zemědělských dotací. Pro tuto práci byly zvoleny tři základní dotace, které jsou v dnešní době zemědělských podnikatelům poskytovány, konkrétně Jednotná platba na plochu (SAPS) vyplácená Státním zemědělským intervenčním fondem, Dotace části úroku z úvěru a Podpora pěstiteli na úhradu nákladů spojených s pojištěním plodin, obě vyplácené Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem. Pro zjištění administrativních i vyvolaných nákladů bylo provedeno dotazníkové šetření. Podle zjištěných výsledků lze konstatovat, že náklady příslušných orgánů v porovnání s přislíbenými dotacemi nejsou vysoké, procentní podíl je nejvýše 2,31 %. Pro kvantifikaci vyvolaných nákladů bylo osloveno deset zemědělských podnikatelů. Ani v tomto případě netvoří vynaložené finanční prostředky velký procentní podíl přijaté dotace, který průměrně se pohybuje do 0,6 %. Pouze v případě Podpory pěstiteli na úhradu nákladů spojených s pojištěním plodin je průměrná procentní výše vyvolaných nákladů 9,12 %, což je způsobeno nižšími vyplacenými částkami.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses