Muslimské menšiny v Evropské unii. Případová studie Francie. - Jebavá, Jaroslava; Šabacká, Yvona, 1977-; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
O islámu se v Evropské unii poslední dobou čím dál více diskutuje, a to nejen v souvislosti se světovým děním, ale i řešením vnitrostátních záležitostí jednotlivých členských států. Islám se totiž v EU usadil a stal se permanentní součástí evropského náboženského spektra. Problematika početných evropských muslimských menšin však dnes už není záležitostí jen jednotlivých států, které této problematice bezprostředně čelí, ale v prostředí rostoucí evropské integrace a při současných transnacionalizačních tendencích evropského islámu se stává předmětem zájmu všech členských států i EU jako takové. Nadále však řada otázek a hlavní odpovědnost za jejich řešení spočívá na jednotlivých státech. Práce se zaměřuje na analýzu postavení islámu ve Francii, jakožto zemi s největší muslimskou menšinou v rámci EU. Popisuje podmínky, které Francie islámu připravila, a specifický přístup Francie k menšinám a náboženstvím a analyzuje proces a současnou míru integrace francouzských muslimů. Na konkrétním příkladu Francie zkoumá tato práce obecně možnost integrace muslimů v evropské společnosti, faktory, které ji ovlivňují, a potažmo i přijatelnost islámu v EU.
Vedoucí práce: Yvona Novotná
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses