Role UNRWA na Blízkém východě - Fajstavrová, Pavla; Šabacká, Yvona, 1977-; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) je agentura zřízená OSN, jejímž úkolem je poskytovat pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě, zastávat jejich zájmy a zasazovat se o zlepšení jejich životní situace. Tato bakalářská práce si dala za cíl zanalyzovat činnost UNRWA včetně její struktury a způsobu financování, charakterizovat rozdílné přístupy ve všech oblastech působení a především zkoumat její přínos společně i s negativními aspekty tohoto rozsáhlého projektu. Mimo části věnované činnostem agentury jsou dále uvedeny historické faktory a příčiny vzniku celého problému palestinských uprchlíků. Hypotéza práce je následující: Činnost UNRWA na Blízkém východě má pozitivní vliv na sociální a ekonomickou situaci palestinských uprchlíků. Pro analýzu práce byla dále stanovena výzkumná otázka: Je působení UNRWA efektivní a přispívá ke stabilitě blízkovýchodního regionu?
Vedoucí práce: Yvona Novotná
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses