Mediace jako metoda řešení mezinárodních sporů - Hána, Lukáš (2011)
Mediace je v současné době nejfrekventovaněji užívanou metodou řešení ozbrojených konfliktů v mezinárodních vztazích. Participace třetí neutrální strany jako mediátora umožňuje vést mírová jednání i v situacích, kdy by přímé rozhovory mezi stranami normálně nepřipadaly v úvahu. Práce shrnuje základní teoretické poznatky ze studia mediace, popisuje roli mediátora, různé formy a styly mediace a další faktory, které mají na její průběh vliv. Tato teorie je aplikována na dvou případových studiích. Summity v Camp David v letech 1978 a 2000 jsou popsány z hlediska podmínek, průběhu, účastníků a jejich stylu jednání a v neposlední řadě i úspěšnosti. Srovnáním těchto dvou summitů autor formuluje závěry, které reflektují mediační úsilí Spojených států amerických v jejich snaze řešit palestinsko-izraelský konflikt a poukazují na největší úskalí jednání.