Mediace jako metoda řešení mezinárodních sporů - Hána, Lukáš; Peterková, Jana, 1971-; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Mediace je v současné době nejfrekventovaněji užívanou metodou řešení ozbrojených konfliktů v mezinárodních vztazích. Participace třetí neutrální strany jako mediátora umožňuje vést mírová jednání i v situacích, kdy by přímé rozhovory mezi stranami normálně nepřipadaly v úvahu. Práce shrnuje základní teoretické poznatky ze studia mediace, popisuje roli mediátora, různé formy a styly mediace a další faktory, které mají na její průběh vliv. Tato teorie je aplikována na dvou případových studiích. Summity v Camp David v letech 1978 a 2000 jsou popsány z hlediska podmínek, průběhu, účastníků a jejich stylu jednání a v neposlední řadě i úspěšnosti. Srovnáním těchto dvou summitů autor formuluje závěry, které reflektují mediační úsilí Spojených států amerických v jejich snaze řešit palestinsko-izraelský konflikt a poukazují na největší úskalí jednání.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses