Porovnání přístupů k nákladní železniční dopravě v USA a v EU - Král, Martin (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá nákladní železniční dopravou na území Evropské unie a Spojených států amerických, a to především současným stavem tohoto odvětví. Jejím cílem je porovnat přístupy k tomuto odvětví v obou regionech. Úvodní dvě kapitoly jsou pojaty jako teoretické nastínění dopravy jako takové, se zaměřením na dopravu železniční a její specifika. V další části práce je pak popsána současná pozice nákladní železniční dopravy v EU a USA na prahu 21. století.