Americko - mexické vztahy na prahu 21. století - Černá, Hana (2011)
Mexiko a USA -- rozvojová země s teprve velmi krátkou tradicí demokracie a světově nejvyspělejší ekonomika mající na poli mezinárodních vztahů vždy první slovo - na první pohled dvě markantně odlišné země. A přece jenom spolu mají mnoho společného, obě země nespojuje jen geografická blízkost, významnou roli hraje jak společná minulost, tak dalo by se i říci i společná budoucnost. Jsou si sobě navzájem významnými obchodními partnery a bez vzájemné komunikace a spolupráce se již neobejdou. Hlavním cílem této bakalářské práce je postupně rozebrat odlišnosti obou států, analyzovat obě ekonomiky, poukázat na jejich propojenost a v závěru dojít k možnostem, jak lze vzájemné vztahy zlepšit.