Občanská válka v Somálsku - Netopilová, Eliška (2011)
Životní úroveň obyvatel mnoha států afrického kontinentu je v porovnání s evropským standardem více než podprůměrná. Jedním z hlavních úkolů Organizace spojených národů je vytváření a udržování míru v mezinárodním společenství, a toho se snaží docílit nejrůznějšími prostředky. V případě subsaharské Afriky, a tedy i Somálska, uplatňuje OSN vliv pomocí tzv. "mírových misí" a nepřímo i pomocí odborných organizací OSN. Snahou této bakalářské práce je zhodnotit roli OSN a jejích odborných organizací při řešení konfliktu a jeho dopadů na životní úroveň populace Somálska, která z důvodu občanské války již trvající déle než dvě desetiletí, trpí podvýživou, dehydratací a smrtelnými nemocemi. Vysoká negramotnost zároveň značně snižuje perspektivu získání lépe placené práce, a tudíž schopnosti zajistit si živobytí. OSN se snaží vzniklou situaci řešit mimo jiné z důvodů bezpečnostních. Zajištěním primárních lidských potřeb přispěje k sociálnímu smíru, a tím se sníží kriminalita, která může být potenciální hrozbou pro mezinárodní společenství.