Občanská válka v Somálsku - Netopilová, Eliška; Kochan, Jan, 1977-; Pavlicová, Vendula; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Životní úroveň obyvatel mnoha států afrického kontinentu je v porovnání s evropským standardem více než podprůměrná. Jedním z hlavních úkolů Organizace spojených národů je vytváření a udržování míru v mezinárodním společenství, a toho se snaží docílit nejrůznějšími prostředky. V případě subsaharské Afriky, a tedy i Somálska, uplatňuje OSN vliv pomocí tzv. "mírových misí" a nepřímo i pomocí odborných organizací OSN. Snahou této bakalářské práce je zhodnotit roli OSN a jejích odborných organizací při řešení konfliktu a jeho dopadů na životní úroveň populace Somálska, která z důvodu občanské války již trvající déle než dvě desetiletí, trpí podvýživou, dehydratací a smrtelnými nemocemi. Vysoká negramotnost zároveň značně snižuje perspektivu získání lépe placené práce, a tudíž schopnosti zajistit si živobytí. OSN se snaží vzniklou situaci řešit mimo jiné z důvodů bezpečnostních. Zajištěním primárních lidských potřeb přispěje k sociálnímu smíru, a tím se sníží kriminalita, která může být potenciální hrozbou pro mezinárodní společenství.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses