Současný stav a perspektivy udržitelného rozvoje cestovního ruchu ve Středočeském kraji - Lexa, Jiří (2011)
Práce se zabývá problematikou udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Jejím cílem je zmapovat jeho současný stav a určit z něho vyplývající perspektivy rozvoje ve Středočeském kraji. Teoretická část je věnována problematice udržitelného rozvoje cestovního ruchu na globální, evropské i národní úrovni. Důraz je dále kladen na analýzu šetrných forem cestovního ruchu ve Středočeském kraji a zhodnocení na základě vybraných indikátorů udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Analytická část obsahuje analýzu povědomí o udržitelném rozvoji cestovního ruchu ve Středočeském kraji na základě dotazníkového šetření. Součástí jsou i návrhy do budoucna.