Omezení výdajů státního rozpočtu ČR v letech 2008-2010 - Hlisnikovská, Eva; Urbánek, Václav; Kubík, Rudolf; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Cílem bakalářské práce je rozlišení dopadů systemické finanční krize a daňové politiky státu na příjmovou stranu státního rozpočtu ČR v období 2008-2010. Věnuji se teoretickému rozboru vzniku finančních krizí a analyzuji původ i průběh nejzávažnější globální finanční krize od Velké hospodářské deprese. To vše v návaznosti na hospodářskou situaci a vývoj veřejných financí v USA a ve vybraných zemích EU včetně Islandu. Stěžejní část práce charakterizuje ekonomickou pozici České republiky v krizovém období a její stav veřejných financí. Podrobně se zaměřuji na státní rozpočty z let 2009 a 2010. Detailní rozbor dat na příjmové straně SR a znalost daňového systému ve zmiňovaných letech mi dal pevný základ pro analýzu hlavního cíle práce. Daňová reforma z let 2008 se podstatným způsobem podílela na velikosti schodku státního rozpočtu. Nejvíce ovlivnila plnění daně z příjmů fyzických osob. V závěru jsou shrnuty reformní snahy stávající vlády k omezení veřejných výdajů, zhodnocení dopadů těchto změn na veřejnost a možnosti řešení deficitu veřejných financí.
Vedoucí práce: Václav Urbánek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses