Využití finančních derivátů při řízení rizik státního dluhu - Kučera, Lukáš; Blahová, Naďa, 1958-; Brůna, Karel, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato diplomová práce se zabývá možností využití finančních derivátů v rámci řízení rizik státního dluhu, a to především v České republice. Po úvodní analýze vývoje státního dluhu se práce věnuje popisu rizik, do kterých správce státního dluhu v rámci své činnosti vstupuje. Dále se zabývá kvantifikací těchto rizik a možností jejich zajištění, a to především s ohledem na využítí finančních derivátů. Tato práce se snaží odpovědět na otázku, zda má využívání finančních derivátů v rámci řízení státního dluhu své místo. K tomu posloužila i analýza dat z roku 2010, ve které je porovnávána výhodnost emise klasických dluhových cenných papírů oproti emisi takzvaných strukturovaných instrumentů, tedy spojení klasického dluhového cenného papíru a finančního derivátu. V závěru práce je pak využívání finančních derivátů konfrontováno s jejich negativními vlastnostmi včetně případů, kdy bylo těchto produktů zneužito.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses