Mezinárodní měnový fond a Skupina Světové banky jako součást globální governance - Hrubá, Lenka (2010)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat činnost Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky jako součásti globální governance při řešení problémů současného světového hospodářství a zhodnotit budoucí postavení těchto organizací prostřednictvím rozboru jejich reforem. První kapitola charakterizuje proces globalizace, definuje globální problémy a význam globální governance. Druhá kapitola je věnována konkrétní roli Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky v globální governanci, analyzuje jejich strukturu, činnost, rozhodovací procesy a funkce při řešení vybraných globálních problémů. Třetí kapitola se pak snaží upozornit na slabiny, nedostatky a problémy obou organizací a zkoumá způsoby, jak se s nimi vypořádat.