Zdravotně postižení jedinci a jejich zapojení na trhu práce v rámci chráněných dílen - Tvrdková, Denisa (2011)
Tato práce pojednává o možnosti integrace osob se zdravotním postižením na trhu práce v rámci chráněných dílen. V teoretické části se věnuji definici pojmu osoby se zdravotním postižením, a to především s mentálním a kombinovaným postižením. Dále charakterizuji trh práce pro osoby se zdravotním postižením, a následně vysvětluji rozdíl mezi chráněnou pracovní dílnou a sociálně terapeutickou dílnou. V praktické části využívám metody rozhovorů k získání informací o aktuální situaci chráněných pracovních dílen a sociálně terapeutických dílen v České republice. Cílem této práce je prostřednictvím analýzy dat získaných z rozhovorů nalézt dobrou praxi ve fungování chráněných pracovních dílen a sociálně terapeutických dílen, které využívají lidé s mentálním a kombinovaným postižením. Na základě získaných informací jsem navrhla optimální způsob fungování dílen.