Psychologické aspekty zaměstnání na Základní škole - Bělíčková, Helena (2011)
Hlavními cíli diplomové práce bylo provést analýzu pracovní spokojenosti a zmapovat dodržování zásad duševní hygieny mezi zaměstnanci základní školy. V teoretické části jsou popsány základní pojmy pracovní spokojenosti, vybrané teorie motivace pracovního jednání a faktory ovlivňující pracovní spokojenost. Dále je představena problematika duševní hygieny, faktory duševního zdraví a nejdůležitější zásady psychohygieny. Praktická část potom s využitím teoretických poznatků odhaluje problematické oblasti pracovní spokojenosti a nedostatková místa v duševní hygieně zaměstnanců základní školy. K realizaci výzkumu posloužily jako metodické postupy: analýza internetových stránek školy, dvě dotazníková šetření a rozhovory. Výsledky výzkumu jsou přehledně uspořádány do tabulek a grafů. Nejdůležitější zjištění a doporučení shrnuji v posledních částech práce a v závěru.