Lobbing a jeho úprava v ČR a ve vybraných vyspělých zemích - Smažíková, Kateřina (2011)
Práce pojednává o lobbingu a jeho regulaci jak v ČR, tak ve vybraných vyspělých státech. V úvodní teoretické části je obsažen rozbor definice lobbingu, jeho druhy, důsledky, rozbor Návrhu zákona o lobbingu z roku 2009 a popis regulace lobbingu ve vybraných vyspělých zemích a integračním celku EU. V druhé části je prostřednictvím případové studie přiblížen prostor pro lobbing v legislativním procesu. Závěrečná část obsahuje dotazníkové šetření zaměřené na všeobecné mínění respondentů na lobbing, především pak názory na lobbistickou terminologii, způsoby lobbistické činnosti, dále pak na regulaci lobbingu v ČR a EU. Na tomto základě je formulováno několik závěrů, které mohou přispět k rozvoji lobbistické kultury v ČR.