Lobbing a jeho úprava v ČR a ve vybraných vyspělých zemích - Smažíková, Kateřina; Abrhám, Josef; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce pojednává o lobbingu a jeho regulaci jak v ČR, tak ve vybraných vyspělých státech. V úvodní teoretické části je obsažen rozbor definice lobbingu, jeho druhy, důsledky, rozbor Návrhu zákona o lobbingu z roku 2009 a popis regulace lobbingu ve vybraných vyspělých zemích a integračním celku EU. V druhé části je prostřednictvím případové studie přiblížen prostor pro lobbing v legislativním procesu. Závěrečná část obsahuje dotazníkové šetření zaměřené na všeobecné mínění respondentů na lobbing, především pak názory na lobbistickou terminologii, způsoby lobbistické činnosti, dále pak na regulaci lobbingu v ČR a EU. Na tomto základě je formulováno několik závěrů, které mohou přispět k rozvoji lobbistické kultury v ČR.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses