Realizace vzdělávací politiky EU v ČR - Poláčková, Veronika (2011)
Práce charakterizuje vývoj a současný stav vzdělávací politiky Evropské unie. Zaměřuje se hlavně na program Erasmus a jeho implementaci v ČR na příkladu pěti vysokých škol v Praze. První část práce popisuje historii vzdělávací politiky od vzniku EU po zavedení strategie Evropa 2020 a věnuje se orgánům a institucím ovlivňující vzdělávání v EU. Druhá kapitola představuje Program celoživotního učení a další komunitární programy na podporu vzdělávání, kromě toho se zabývá i operačními programy v České republice. Třetí, závěrečná, část je zaměřena na program Erasmus, jeho praktické využití v ČR, konkrétně na pěti vybraných univerzitách na území hlavního města.