In-store komunikace ve společnosti Ahold Czech Republic, a.s. - Procházková, Jitka (2011)
Cílem práce je analyzovat in-store komunikaci pravidelných akcích v prodejnách Albert -- zhodnotit používané materiály a reklamní nosiče, srovnat její formu s konkurencí, odhalit její slabé stránky a navrhnout možnosti, jak případné nedostatky odstranit. Prodejny Albert na území ČR provozuje společnost Ahold, a to ve dvou obchodních formátech -- supermarket a hypermarket. První část práce se zabývá teoretickým pozadím. Druhá část popisuje český maloobchodní trh. Zaměřuje se především na maloobchodní řetězce, charakterizuje českého zákazníka a v neposlední řadě obecně zmiňuje podobu in-store komunikace v ČR. Poté již následuje samotná analýza in-store komunikace společnosti Ahold Czech Republic, a. s., která se opírá o vlastní šetření autorky v prodejnách Albert a ve vybraných konkurenčních prodejnách a dále o vlastní výzkumy autorky a ostatní dostupné výzkumy z této oblasti. Na základě výše uvedené analýzy je v závěru shrnuta současná forma in-store komunikace v prodejnách Albert. Závěr též obsahuje konkrétní návrhy autorky pro její zefektivnění.