Kvalita služeb Dopravního podniku Hlavního města Prahy a možnosti jejího zlepšování. - Novotný, Daniel (2011)
Bakalářská práce se zabývá kvalitou služeb ve veřejné přepravě osob. Cílem je zhodnotit kvalitu služeb Dopravního podniku hl. m. Prahy, a. s. z hlediska zákazníků identifikací problémů s ní spojených a navrhnout její možné zlepšení vyřešením problémů. Pro splnění tohoto cíle byl použit dotazníkový výzkum mezi zákazníky podniku a dále výsledky měření provedeného samotným podnikem. Na konci práce jsou navrhovaná řešení zjištěných problémů.