Analýza výhodnosti "Švarc systému" v malých a středních podnicích - Hollmann, Tomáš (2011)
Bakalářská práce popisuje problematiku Švarc systému v malém podniku. Práce analyzuje výhody a nevýhody tohoto systému zaměstnávání, které plynou zaměstnancům i zaměstnavatelům. Zejména se zaměřuje na jednotlivé složky mzdy, sociální zabezpečení a zdanění příjmů fyzických osob. V práci je obsaženo doporučení, které je určeno jak firmám, tak i zaměstnancům, kteří uvažují nad tímto protiprávním typem optimalizace mzdových nákladů.