Analýza vývoje české daňové politiky v oblasti zdanění spotřeby (DPH, spotřební daně) 1993-2000 - Hrachovcová, Lucie (2010)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu vývoje konstrukčních prvků daně z přidané hodnoty a spotřebních daní. V první části je popsán daňový systém zaměřený na nepřímé daně v roce 1992. Druhá část je zaměřena na konstrukci daně z přidané hodnoty v roce 1993 a změny v následujících letech až do roku 2000. Třetí část obsahuje totéž pro spotřební daně. Poslední čtvrtá část obsahuje zhodnocení změn v konstrukci daně z přidané hodnoty a spotřebních daní, zejména vývoj sazeb těchto daní, mezinárodní srovnání daňového zatížení spotřeby a závislost spotřeby na výši zdanění.