Zhodnocení finanční situace společnosti NICOTRANS, a.s. - Mandátová, Nikola (2011)
Stěžejním tématem diplomové práce je zhodnocení finanční situace společnosti NICOTRANS, a. s. v letech 2006 až 2009 z pohledu externího hodnotitele, s cílem analyzovat finanční zdraví podniku a upozornit na případné problémové oblasti v rámci finančního řízení organizace. Na základě metod finanční analýzy byla zpracována podrobná analýza jednotlivých oblastí podniku. Poslední kapitola praktické části diplomové práce je věnována výpočtu ukazatele ekonomická přidaná hodnota (EVA), jakožto indikátoru hodnocení výkonnosti podniku, vypovídající o tom, zda podnik tvoří ekonomickou přidanou hodnotu pro vlastníky či nikoliv. Při výpočtu byla aplikována metodika Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.