Faktoring pohledávek - Mileretová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Kolář, Pavel, 1943-; Hašková, Simona, 1973- (2011)
Smyslem práce bude představení faktoringu jakožto metody financování krátkodobých úvěrů. Faktoring spočívá v odkupu krátkodobých pohledávek do jejich splatnosti na základě faktoringové smlouvy, která stanovuje práva a povinnosti zúčastněných stran. Odkup pohledávek je prováděn dvěma základními způsoby; buď na sebe faktoringová společnost převede riziko spojené s nezaplacením pohledávky (bez možnosti zpětného regresu) anebo toto riziko ponechá na původním subjektu (s možností zpětného regresu). Od formy faktoringu se pak odvíjí jeho cena, která sestává ze dvou složek, a to z rizikové složky a administrativních nákladů. Prostřednictvím faktoringu získá daný subjekt většinu nominální hodnoty pohledávky ihned a tyto finanční prostředky může volně použít. Záměrem práce bude posoudit finanční situaci společnosti Kasalova pila, s. r. o., která k financování svých pohledávek začala faktoringových služeb využívat v roce 2009. Stěžejní důraz tedy bude kladen na využívání faktoringu, avšak jelikož musíme brát v potaz i oportunitní náklady, které společnosti vznikají tím, že má část finančních prostředků drženou ve formě pohledávek (pohledávky nepostupované na faktoring), budou možnosti financování pohledávek doplněny o využívání podnikatelského úvěru. Tímto úvěrem bude tedy kryta ta část pohledávek, která nebude postupována na faktora, čímž bude zajištěna možnost libovolného využití finančních prostředků, které by jinak byly vázány v pohledávkách. Následně tento současný stav ve společnosti porovnám s jinými variantami rozvržení financování pohledávek, čímž zjistím, která možnost bude pro společnost představovat nejméně nákladnou formu tohoto druhu financování.
Vedoucí práce: Pavel Kolář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: finanční management; faktoring; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; financial management; factoring; master's theses