Statistické usuzování v analýze kategoriálních dat - Kocáb, Jan; Pecáková, Iva, 1955-; Coufalová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce se zabývá statistickými metodami v analýze kategoriálních dat. Tyto metody jsou rozšířené především v sociálních vědách jako sociologie, psychologie nebo politologie, ale jejich význam vzrůstá také v medicíně a technických vědách. V první části je věnována pozornost úsudkům o relativní četnosti. Jsou zde popsány klasické, exaktní a Bayesovské způsoby odhadů a testování hypotéz. Uvažován je případ velkého výběru, kdy lze nahradit přesné rozdělení normálním, tak případ malého výběru, kdy aproximace není možná a je nutné použít nespojité rozdělení, z čehož vznikají specifické problémy. Druhá část je zaměřena na analýzu dvou kategoriálních proměnných v kontingenčních tabulkách. Jsou zde objasněny pojmy jako rozdíl relativních četností nebo poměr šancí a je rovněž ukázáno, jak se testuje nezávislost proměnných v případě velkého a malého výběru. V případě malého výběru nelze použít klasické chí-kvadrát testy nezávislosti a je nutno využít alternativní metody. V této části jsou vysvětleny různé exaktní testy a také Bayesovský přístup v kontingenčních tabulkách typu 2 x 2. Konec této části je věnován tabulce pro dva závislé výběry, kde nás zajímá, zda se v populaci shoduje zastoupení kategorií dvojice proměnných, což nastává při stejných marginálních relativních četnostech obou proměnných. V poslední části práce jsou metody použity na datech a okomentovány výsledky.
Vedoucí práce: Iva Pecáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses