Rozvojová spolupráce České republiky se zaměřením na region Latinské Ameriky - Fričová, Iva (2011)
Práce se věnuje současnému systému poskytování rozvojové spolupráce v ČR a formám spolupráce plynoucí právě do regionu Latinská Amerika, který je v porovnání s ostatními regiony opomíjeným. První teoretická část práce poskytuje čtenáři ucelený pohled na nový současný systém ZRS ČR po proběhlé transformaci a seznamuje s důležitými pojmy, používanými v práci. Druhá část je zaměřena už více konkrétněji na formy ZRS směřované do LA. Třetí část práce přibližuje vzájemné obchodní vztahy ČR a vybraných států LA z hlediska výše obratu obhodu. Závěr odkrývá shrnutí a propojení obou zkoumaných částí a odpovídá na hlavní otázku práce: "Jaká rozvojová pomoc v současném systému ZRS ČR je poskytována do regionu Latinské Ameriky a do jaké míry jsou vynaložené prostředky ovlivněny komerčními vztahy s jednotlivými státy?"