Dopady veřejného zadlužování na českou ekonomiku - Balla, Luděk, (2011)
Práce nejprve charakterizuje a popisuje samotný pojem "veřejný dluh". Dále se zaměřuje na příčiny jeho vzniku, zdroje financování schodků státních rozpočtů a teoretické možnosti jejich eliminace. Praktická část poukazuje na vývoj veřejného zadlužení České republiky a na jeho rozdílné vnímání pravicově a levicově smýšlejícím politickým spektrem. Další část práce je věnována problémům, které jsou spojeny se současnou restriktivní politikou, a postojům veřejnosti k politice, která se snaží bránit dalšímu navyšování veřejného zadlužení.