Vliv mezinárodních organizací na pozici rozvojových zemí v globální ekonomice - Pitkina, Anastasiya; Hnát, Pavel, 1981-; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem diplomové práce je zjistit jakým způsobem se zapojují rozvojové země do globální ekonomiky, jaké rozdíly v tomto směru vykazují jednotlivé regiony a jaký vliv na postavení RZ má činnost mezinárodních organizací (především MMF, SB, WTO a UNCTAD). Tato práce se rovněž věnuje předpokladům a možným strategiím úspěšného rozvoje, stejně jako příčinám neúspěchů a přetrvávajícím problémům v některých zemích nebo regionech. V neposlední řadě je zpracován kritický pohled na dosavadní činnost jmenovaných mezinárodních organizací a navrženy možnosti reforem fungovaní těchto organizací. Práce je rozdělena do dvou částí. Každá z částí je dále členěna do čtyř podkapitol. První část jako celek se věnuje diferenciaci postavení rozvojových zemí v světové ekonomice. Druhá část ukazuje roli jednotlivých organizací v zapojení RZ do světové ekonomiky.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses