Místní Agenda 21 v kraji Vysočina - Novotná, Adéla (2010)
Cílem práce je zhodnotit realizaci místní Agendy 21 v kraji Vysočina a provést analýzu projektu "Vysočina 21", který je realizován právě krajem Vysočina. V teoretické části je vysvětlen pojem (trvale) udržitelný rozvoj. Dále je zde popsána místní Agenda 21, která zavádí principy trvale udržitelného rozvoje do praxe. Posledním bodem této části je vysvětlení principů fungování Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí, z kterého projekt získal dotaci na své aktivity. Praktická část se zabývá popisem realizace místní Agendy 21 na úrovni kraje a současně projektem "Vysočina 21", který je zaměřen na zvýšení informovanosti o místní Agendě 21 a udržitelném rozvoji, posílení občanské odpovědnosti a občanské participace. Cílem této části práce je zhodnocení procesu místní Agendy 21 v kraji, analýza daného projektu a posouzení jejich významu pro kraj Vysočina a jeho obyvatele.