Mechanizmy Európskej Únie k riešeniu problémov s platobnou bilanciou (prípadové štúdie Lotyšska, Maďarska a Rumunska) - Milučká, Daniela; Abrhám, Josef; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cieľom tejto bakalárskej práce je vysvetliť a popísať systém finančnej asistencie poskytovanej Európskou Úniou spolu s inými medzinárodnými finančnými inštitúciami, tzv. "balance of payments assistance" a zhodnotiť jej vplyv na makroekonomickú situáciu v daných krajinách. V teoretickej časti sa venujem samotnej štruktúre platobnej bilancie, podrobnejšie bežnému a finančnému účtu, vyrovnávaniu salda bežného účtu, zapísania strednodobej finančnej pôžičky do platobnej bilancie a štruktúre poskytovania finančnej pomoci "balance of payments assistance". V praktickej časti identifikujem na základe makroekonomickej analýzy, čo donútilo vybrané krajiny prijať strednodobú pôžičku od medzinárodných finančných inštitúcií, v akej podobe ju získali a ako sa vyvíjala ich ekonomika po prijatí pôžičky.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses